28 Απρ 2024

Νάξος: Ορθώνει …σιδερένιο τείχος απέναντι στην λειψυδρία


Οταν οι Αθηναίοι κλήθηκαν να αντιμετωπίσουν τους Πέρσες, η Πυθία τους είχε πει ότι η λύση θα ήταν τα ξύλινα τείχη….

Σήμερα, η Νάξος έχει να αντιμετωπίσει για πρώτη φορά σε τέτοια έκταση την λειψυδρία. Δεν χρειάστηκε να πάει στους Δελφούς για να πάρει απάντηση. Απαντάει με τα …σιδερένια τείχη, που δεν είναι άλλα από τα συστήματα μονάδων αφαλάτωσης.

Και λειτουργούν ως.. τείχη με βάση και την εικόνα που έχουν στη θέση καρνάγιο στη πόλη της Νάξου. Δίπλα δίπλα με την υπάρχουσα από προηγούμενη χρονιά σχηματίζουν ένα “σιδερένιο τείχος”. Θα δώσει τη λύση;

Ο Φώτης Μαυρομμάτης, ο αρμόδιος αντιδήμαρχος για την ύδρευση, το βράδυ της Τετάρτης (24/04) στο δημοτικό συμβούλιο και δη για την συνεδρίαση που αφορά τη λογοδοσία (απολογισμός) ήταν ξεκάθαρος “το βράδυ έρχεται ένα ακόμη σύστημα μονάδων αφαλάτωσης και έως τέλος Μαϊου περιμένουμε άλλες δύο που θα τοποθετηθούν στο χώρο του πάρκινγκ νότια του Δημαρχείου. Και έχουμε ακόμη επιλογές. Υπάρχει και το master plan για την ύδρευση που θα δώσει οριστική λύση στο πρόβλημα της ύδρευσης της Νάξου”

Πριν αλέκτορα φωνήσαι… είχαμε και τη πρώτη εικόνα.

Το απόγευμα της Παρασκευής, η δεύτερη μονάδα (σύστημα) αφαλάτωσης ήταν έτοιμη στη θέση καρνάγιο. Και πλέον οι δύο μονάδες προσφέρουν έκαστη 1.000 κυβικά μέτρα ημερησίως. Το ευχάριστο είναι ότι η αγορά τους έχει γίνει με ίδια χρήματα και όχι μέσω προγραμμάτων…Φτάνουν; φυσικά όχι. Αυτός είναι ο λόγος που έχει και συνέχεια.

Οπως αναφέραμε και νωρίτερα με βάση τις δηλώσεις του κου Μαυρομμάτη “αναμένονται τέλη Μαΐου, να τοποθετηθούν ακόμη δύο συστήματα αφαλάτωσης, κάτω από το Δημαρχείο, στο νότιο μέρος του πάρκινγκ.

Η προοπτική είναι να προσφέρουν συνολικά 2.600 κυβικά μέτρα ημερησίως (1.600 και 1.000).

Κάτι που σημαίνει ότι η Νάξος θα έχει σε ημερήσια βάση μέσω των αφαλατώσεων  3.600 κυβικά μέτρα ημερησίως, αριθμός που θεωρείται ικανοποιητικός από τη στιγμή που έχει βελτιωθεί μέσω των αλλαγών που γίνονται τόσο η ποιότητα νερού από τη λιμνοδεξαμενή των Εγγαρών όσο και η μείωση των διαρροών από τα … έξυπνα ρολόγια που τοποθοτούνται στο Δήμο Νάξου και Μικρών Κυκλάδων


Ααα και να μην ξεχνάμε ότι στο πρόγραμμα υπάρχει μία ακόμη αφαλάτωση (στα 600 κυβικά ημερησίως) στην Αγία Αννα. Πότε θα έρθει; Εξαρτάται από τις συνθήκες. Είναι όμως στο πρόγραμμα

Πηγή : https://naxospress.gr/

to synoro blog

Ο Σερφιώτης Καθηγητής Γιάννης Σπιλάνης για το μέλλον των Κυκλάδων video


Η σύντομη αυτή συνέντευξη πραγματοποιήθηκε σε ένα διάλειμμα της διημερίδας με τίτλο "Στρατηγικές μετάβασης προς ένα διαφορετικό μοντέλο ανάπτυξης για την Πάρο και τις Κυκλάδες", που πραγματοποιήθηκε στις 13 Απριλίου 2024, στο νησί της Πάρου.

Ο Γιάννης Σπιλάνης είναι διευθυντής τόσο του Παρατηρητηρίου Βιώσιμου Τουρισμού Αιγαίου όσο και του Εργαστηρίου Τοπικής και Νησιωτικής Ανάπτυξης, οργανισμών που υπάγονται στην ομπρέλα του Παγκόσμιου Οργανισμού Τουρισμού και αποτελούν μέρος του Παγκόσμιου Δικτύου Παρατηρητηρίων Βιώσιμου Τουρισμού.

Πρόσφατα συμμετείχε σε διημερίδα στην Πάρο στις 13 και 14 Απριλίου 2024, με τίτλο "Στρατηγικές μετάβασης προς ένα διαφορετικό μοντέλο ανάπτυξης για την Πάρο και τις Κυκλάδες".

Σε αυτή τη σύντομη συνέντευξη, υπογραμμίζει τη σύγκρουση μεταξύ των ευρέων κυβερνητικών πολιτικών που έχουν σχεδιαστεί για την προσέλκυση μεγάλων επενδύσεων και την ενθάρρυνση οικονομιών κλίμακας, και της ουσίας και της ταυτότητας των Κυκλάδων, οι οποίες βασίζονται εγγενώς σε μικρότερες κλίμακες και περιορισμένους πόρους.

Το κύριο ανταγωνιστικό πλεονέκτημα

Ωστόσο, αυτή η μοναδική ταυτότητα είναι το κύριο ανταγωνιστικό πλεονέκτημα των Κυκλάδων, και η υπονόμευσή της θα ωθήσει τα νησιά σε μια προκλητική τυποποιημένη παγκόσμια ανταγωνιστική αγορά.

Ο καθηγητής Σπιλάνης προειδοποιεί ότι η συνέχιση της υφιστάμενης στρατηγικής "business as usual" θα οδηγήσει τις τοπικές κοινωνίες σε αδιέξοδο. Ζητά την κριτική επανεκτίμηση και την αλλαγή αυτής της αναπτυξιακής προσέγγισης πριν να είναι πολύ αργά. Πιστεύει ότι το κρίσιμο βήμα είναι να πειστούν οι τοπικές κοινωνίες ότι η διατήρηση της τρέχουσας πορείας σημαίνει ότι χάνουν τα πάντα γι' αυτές, ενώ μια αλλαγή στρατηγικής θα μπορούσε να προσφέρει σημαντικά κέρδη. Είναι απαραίτητο ένα σημαντικό μέρος των κατοίκων των νησιών να ασκήσει πίεση στα ανώτερα επίπεδα της κυβέρνησης να εγκαταλείψουν τις επιζήμιες πολιτικές τους και να υιοθετήσουν την αλλαγή.

Πηγή : https://www.digitalparos.com/ς

to synoro blog

Σέριφος Το ασβέστωμα έγινε παράδοση και ακόμη και σήμερα είναι σημάδι νοικοκυροσύνης.


Το Πάσχα στη Σέριφο οπως σε όλα τα νησια των Κυκλάδων ισοδυναμεί με την αφετηρία η καλύτερα το “πέρασμα” στην εποχή, την σεζόν που δικαιωματικά έχουν την τιμητική τους.


Από , χωριό σε χωριό, σπίτι σε σπίτι, στην Σέριφο τα πασχαλινά έθιμα με κυκλαδίτικη χροιά διαφοροποιούνται ελαφρώς στο Σεριφονήσι . Ξεχωριστές παραδόσεις και άτυπες συνήθειες με συμβολικό χαρακτήρα ακονίζουν τον χρόνο. Συνήθειες επανέρχονται κάθε έτος με φόντο κοινό τη νηστεία και ένα αίσθημα μεστό, την κατάνυξη, του Πάσχα στα επιμέρους τοπία της  


Η Σέριφος  με αφετηρία κάθε χρονιά το Πάσχα και με τον καιρό να γλυκαίνει ανθίζει αυτόνομα, πολλαπλά αλλά και σαν ομάδα ή καλύτερα σαν κύκλος, όπως το όνομα και η μορφολογία που την χαρακτηρίζει.


Από το άσπρισμα των γραμμών που συναντιούνται στα υπέροχα  στενάκια της Χώρας, τα αγριολούλουδα που κατ΄εξαίρεση κόβονται για να στολίσουν επιτάφιους, να βάψουν και να δημιουργήσουν σχέδια στα πασχαλινά αυγά, τα τσουρέκια που πλέκονται σε πλεξούδες με τρία κορδόνια ζύμης να συμβολίζουν την Αγία Τριάδα 



έως τις λαμπριάτικες συνταγές και τις γλυκιές γευσεις, τα ήθη και έθιμα του νησιού απο τα Λαζαράκια μεχρι το βαψιμο των αυγών και την κουνια τα κοτσάκια αλλα και το πασχαλινο τραπέζι  φέρουν μια βαθιά ριζωμένη, μια ζωτική γλύκα.


Στην Σέριφο Το Μεγάλο Σάββατο το βράδυ οι οικογένειες πηγαίνουν στην εκκλησία βαστώντας ένα καλαθάκι μέσα στο οποίο τοποθετούν τυρί, κουλούρια και τόσα κόκκινα αυγά όσα και τα μέλη της οικογένειας και τσουγκρίζουν ακριβώς μετα την ανασταση .


Μόλις η λειτουργία τελειώσει, οι πιστοί επιστρέφουν σπίτι τους μεταφέροντας το Άγιο Φως και με τη φλόγα και τον καπνό του σχηματίζουν πάνω από την πόρτα τους έναν Σταυρό για ευλογία.Καλό Πάσχα σε όσους επισκευθούν την πανεμορφη Σέριφο 


Πηγή : 

to synoro blog

Εκτάκτως την πρωτομαγιά το ταχύπλοο της seajets, POWER JET θα εκτελέσει το δρομολόγιο Πειραιάς, Σέριφος, Σίφνος, Μήλος,



Εκτάκτως την πρωτομαγιά στις 22:00 το ταχύπλοο της seajets, POWER JET θα εκτελέσει το δρομολόγιο Πειραιάς, Σέριφος, Σίφνος, Μήλος, Πειραιάς.



Πηγή : https://kaipoutheos.gr/

to synoro blog

Οι λίθινες γραμμές του κυκλαδίτικου τοπίου

Στην πανοραμική θέα της Μυκόνου είναι ευδιάκριτες οι γραμμές των ξερολιθιών, που οριοθετούν σημερινές ιδιοκτησίες ή ξεχασμένα στον χρόνο σύνορα παλαιότερων εποχών.
Σήμερα οι ξερολιθιές των Κυκλάδων είναι σε μεγάλο βαθμό αφημένες στο έλεος του χρόνου. Τα χωράφια ή τα βοσκοτόπια, που κάποτε οριοθετούσαν, μένουν πλέον αχρησιμοποίητα, επομένως σχεδόν κανείς δεν μπαίνει στον κόπο να τις συντηρήσει. Παρ’ όλα αυτά, η ξερολιθιά και κυρίως η τέχνη και η παράδοση της δημιουργίας της, αποτελεί κομμάτι της ταυτότητας των Κυκλάδων, γι’ αυτό άλλωστε και η UNESCO τη συμπεριλαμβάνει στη λίστα της άυλης πολιτιστικής κληρονομιάς από το 2018. Το Μουσείο Κυκλαδικής Τέχνης, από την πλευρά του, εντάσσει τη δράση με τίτλο «Εξιστορώντας και καταγράφοντας την τέχνη της ξερολιθιάς» στο πλαίσιο της πρωτοβουλίας Cycladic Identity, η οποία έχει στόχο την προστασία της πολιτιστικής και φυσικής κληρονομιάς των Κυκλάδων. Το περασμένο Σαββατοκύριακο είχαμε την ευκαιρία να παρακολουθήσουμε από κοντά το πρώτο «πιλοτικό σχολείο ξερολιθιάς», το οποίο έλαβε χώρα στο νησί της Μυκόνου.
Με μια ολόκληρη ομάδα μαστόρων και νέων τεχνιτών επί το έργον, ο αναλημματικός τοίχος υψώνεται γρήγορα. [Apostolos sahas Photography © Museum of Cycladic Art]
Η ιδιαίτερη τεχνική, που χάνεται όσο περνούν τα χρόνια, είναι κομμάτι της ταυτότητας των Κυκλάδων και προστατεύεται από την UNESCO.
Η αρχή έγινε, ως συνήθως, με τη θεωρία. Οι καθηγητές του ΕΜΠ, Κωνσταντίνος Καραδήμας και Μιλτιάδης Κατσαρός, μας έδωσαν μια πλήρη εικόνα της οικοδομικής παράδοσης της ξερολιθιάς και του τρόπου που αυτή εφαρμόζεται στις Κυκλάδες, ενώ η δρ Ιουλία Παπαευτυχίου μίλησε συγκεκριμένα για το αναβαθμιζόμενο τοπίο των Κυκλάδων και τις ξερολιθικές κατασκευές που το συνοδεύουν. Διότι ξερολιθιά δεν είναι μόνο ο μαντρότοιχος, αλλά και ο στάβλος για τα ζώα, τα βοηθητικά κτίρια, η ίδια η ανθρώπινη κατοικία, όταν αυτή είναι χτισμένη με «ξηρή» δόμηση, δίχως δηλαδή συνεκτικό κονίαμα ανάμεσα στις πέτρες. Ακόμη όμως και ο ταπεινός τοίχος είχε –και έχει– τη σημασία του, αφού οι αναλημματικές του ιδιότητες προστατεύουν το έδαφος από τη διάβρωση, ειδικά στο απότομο κυκλαδικό τοπίο, όπως επισήμανε ο καθηγητής του ΕΜΠ και διευθυντής του Σπουδαστηρίου Πολεοδομικών Ερευνών, Κωνσταντίνος Σερράος.

 Ο τελευταίος μάς παρουσίασε και τον υπό διαμόρφωση ιστότοπο (kserolithies.gr), όπου συγκεντρώνονται όλα τα στοιχεία για την τέχνη της ξερολιθιάς στη Μύκονο.Ως γνωστόν, βέβαια, οι τοίχοι δεν υψώνονται με… κουβέντες. Ετσι, την επόμενη μέρα μεταφερθήκαμε στις εξοχές της Μυκόνου, εκεί όπου μια ομάδα παραδοσιακών μαστόρων (από τους λίγους εναπομείναντες), μαζί και μερικοί νεότεροι τεχνίτες, ανέλαβαν να μας δείξουν στην πράξη πώς χτίζεται η ξερολιθιά. Πέτρες όλων των μεγεθών και των σχημάτων στοιβάζονται κατά μήκος της διαδρομής του τοίχου. Το έμπειρο μάτι του μάστορα τις ξεδιαλέγει γρήγορα, σχηματίζοντας τη βάση και κατόπιν προχωρώντας παραπάνω. Τα κενά συμπληρώνονται με μικρότερες πέτρες, στρατηγικά τοποθετημένες, ώστε να σφηνώνουν «και να γίνει στέρεο το ντουβάρι». 
Οι μάστορες δουλεύουν κατά κανόνα σε ζευγάρια, ο ένας απέναντι από τον άλλο, ώστε η δουλειά να γίνεται ισορροπημένα και με ακρίβεια. [Apostolos sahas Photography © Museum of Cycladic Art]

Για να το πετύχουν αυτό, οι μάστορες δουλεύουν πάντα σε ζευγάρια, ένας από κάθε πλευρά του τοίχου και πρέπει, όπως λένε, να ταιριάζουν μεταξύ τους, «να ζευγαρώνουν καλά», προκειμένου και οι πέτρες να δέσουν μεταξύ τους σωστά.Οι νεότεροι τεχνίτες κουβαλούν τις πιο βαριές πέτρες –μια πελώρια χρειάζονται τέσσερις για να τη σηκώσουν– και ζητούν την έγκριση του μάστορα για μια περίπλοκη «σφήνα».

 
Η δράση του περασμένου Σαββατοκύριακου καταγράφηκε και θα αναρτηθεί στον υπό διαμόρφωση ιστότοπο kserolithies.gr. [Apostolos sahas Photography © Museum of Cycladic Art]
Ο 
Κώστας και ο Δημήτρης Κουκάς, πατέρας και γιος, δουλεύουν πλάι πλάι. Θεωρητικά η φιλοσοφία της ξερολιθιάς είναι σήμερα, στην εποχή του οπλισμένου σκυροδέματος και της προσεκτικά πελεκημένης (διακοσμητικής) πέτρας, μάλλον αχρείαστη. Παρ’ όλα αυτά, μάστορες σαν τον Νίκο Ζουγανέλη, τον Βαγγέλη Κουσαθανά, τον Αποστόλη και τον Θοδωρή Συριανό, που έχουμε μπροστά μας, μοιάζουν να θεωρούν πραγματική τέχνη μόνο την ξερολιθιά. Στην κορυφή του τοίχου τοποθετούν μεγάλες πέτρες «για να μπορούν να πατήσουν τα ζώα και να μη χαλάσει το ντουβάρι», ενώ όταν φτάνουμε στην κρίσιμη γωνία, γίνεται ολόκληρο «συμβούλιο» για να τοποθετηθεί η σωστή πέτρα. Κοιτάζω πίσω. Σχεδόν πενήντα μέτρα ξερολιθιάς έχουν υψωθεί μέσα σε δύο ώρες. Η τέχνη παραμένει ζωντανή.
Πηγή : https://www.kathimerini.gr/

to synoro blog

Υφ. Ναυτιλίας: «Τα ηλεκτρικά αυτοκίνητα δεν θα μπαίνουν στα πλοία αν έχουν πάνω από 40% μπαταρία» (video)


Ο κ. Παππάς https://onechannel.gr/τόνισε μεταξύ άλλων ότι η “επιβίβαση των ηλεκτρικών αυτοκινήτων στα πλοία θα γίνεται όταν αυτά θα έχουν λιγότερο από 40% μπαταρία”.

“Ναι στα πλοία μπορούν να μπαίνουν κανονικότατα τα ηλεκτρικά αυτοκίνητα, τα οχήματα που κινούνται με υγραέριο ή άλλης μορφής υγρών αερίων. Επίσης, μπορούν να μπαίνουν και οχήματα ασυνόδευτα.

Από εκεί ξεκίνησε η διαδικασία και ο προβληματισμός. Εκεί υπήρχαν κάποια θέματα από τον διεθνή οργανισμό για την ασφάλεια στη θάλασσα και λόγω του ότι μπήκαν από εκεί κάποιες δεσμεύσεις, έπρεπε να μπούμε σε μία διαβούλευση με όλους τους φορείς, για να δούμε ποια διαδικασία θα ακολουθηθεί και να μπορέσουμε να το κάνουμε όσο πιο σωστά και τυπικά γίνεται”, είπε ο κ. Παππάς.

Συμπλήρωσε δε: “Ναι, είναι υποχρεωτική η οδηγία ότι τα αυτοκίνητα τα ηλεκτρικά πρέπει να είναι φορτισμένα μέχρι 40% για να επιβιβαστούν στο πλοίο. Εάν πάει κάποιος με το αυτοκίνητό του, με γεμάτη τη μπαταρία στο 90%, ναι θα μείνει έξω από το πλοίο. Είναι θέματα διεθνής ασφάλειας και είναι βέβαιο πως όταν κάποιος θα θελήσει να ταξιδέψει θα γνωρίζει τη διαδικασία για να επιβιβαστεί στο πλοίο”.

Πηγή : https://www.syrostoday.gr/

to synoro blog

Ο Ιατρικός Σύλλογος Κυκλάδων Στηρίζει το δίκαιο αγώνα των εργαστηριακών ιατρών


ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΗΧΗΤΙΚΟΥ 
SPOT

Σας επισυνάπτουμε ηχητικό spot του Πανελλήνιου Ιατρικού Συλλόγου, Ηχητικό spotπου αφορά στην κινητοποίηση που ξεκινούν οι εργαστηριακοί γιατροί, προκειμένου να αποτρέψουν τον οικονομικό τους αφανισμό εξαιτίας του θηριώδους clawback που τους επιβάλλεται.

Οι εργαστηριακοί γιατροί πρόκειται να κλείσουν τα ιατρεία τους από τις 8 Μαΐου και οι λόγοι περιγράφονται εν συντομία στο παρακάτω κείμενο του Πανελλήνιου Ιατρικού Συλλόγου που διανέμουν οι γιατροί στους ασθενείς τους:

 

Έχει περάσει μία δεκαετία διαρκούς υφαρπαγής των αποζημιώσεων (clawback) των συμβεβλημένων εργαστηρίων με τον ΕΟΠΥΥ.

Έχει  περάσει μία δεκαετία κατάθεσης προτάσεων για τον περιορισμό της υπερσυνταγογράφησης εργαστηριακών εξετάσεων και την αντιμετώπιση της προκλητής ζήτησης.

Έχει περάσει μία δεκαετία χωρίς την ουσιαστική εφαρμογή Πρωτοκόλλων ορθής άσκησης της Ιατρικής.


Η λογική εφαρμογής κλειστού προϋπολογισμού στην Π.Φ.Υ. από πλευράς της Πολιτείας οφείλει να καλύπτει όχι μόνο τον Ε.Ο.Π.Υ.Υ. αλλά  και τους Επιστήμονες που παρέχουν έργο.

Ο Πανελλήνιος Ιατρικός Σύλλογος με ομόφωνη απόφαση του Διοικητικού του Συμβουλίου καλύπτει απόλυτα τις επερχόμενες κινητοποιήσεις που έχουν εξαγγείλει οι περιφερειακές Ενώσεις Εργαστηριακών Ιατρών και καλεί την Πολιτεία να αναλογιστεί άμεσα την κρισιμότητα της κατάστασης.

Πηγή : https://www.logotypos.gr/

to synoro blog

Ανακοίνωση της Παράταξης “Ανοιχτοί Ορίζοντες στο Νότιο Αιγαίο”


Ανακοίνωση της Παράταξης “Ανοιχτοί Ορίζοντες στο Νότιο Αιγαίο”

«Ή θέλουμε να πιστεύουμε ότι μας διάλεξε η TUI ή θέλουμε να πείσουμε τους άλλους ότι μας διάλεξε η TUI ή αυτή η συνεργασία ήταν προδιαγεγραμμένη …»

Η τελευταία συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου αποκάλυψε πολλά.
Πρώτον ότι ο «δημοκρατικός θεσμός» της συνεδρίασης λογοδοσίας είναι μια θεατρική παράσταση και ένα κατ’ επίφαση άνοιγμα προς μια πιο δημοκρατική έκφραση των απόψεων όλων των παρατάξεων του περιφερειακού συμβουλίου. Αντίθετα από αυτό που υποστηρίζει ο τίτλος της, δεν είναι ένα χρήσιμο εργαλείο που προστίθεται στη φαρέτρα της διασφάλισης ορθής διοίκησης της τοπικής αυτοδιοίκησης. 

Η έκβαση που δίνεται σε αυτόν τον θεσμό στο Νότιο Αιγαίο, λειτουργεί (και σε συνεργασία με φιλικά προσκείμενα ΜΜΕ) ως μοχλός της προπαγάνδας ότι η παρούσα περιφερειακή αρχή «έχει παντού και πάντα το πάνω χέρι» και ότι «τα κάνει όλα σωστά». Από τη μία, οι ερωτήσεις των παρατάξεων της αντιπολίτευσης περνάνε από κάθε πιθανό φίλτρο ελέγχου και κριτικής, αλλά γίνονται και το αντικείμενο χλευασμού και ειρωνείας. Από την άλλη, με την υποκριτική διαδικασία υποβολής ερωτήσεων «λογοδοσίας» από αντιπεριφερειάρχες, δίνεται με τόσο εμφανή τρόπο άλλη μια ευκαιρία στον περιφερειάρχη να γίνει αυτοαναφορικός, πλέκοντας το εγκώμιο του εαυτού του και συνεργατών του.
Δεύτερον, η περιφερειακή αρχή πιστεύει ότι τρώμε κουτόχορτο και μπορεί να μας πείθει με αόριστα επιχειρήματα και αλά καρτ ανάγνωση στοιχείων / ΦΕΚ /μελετών/ αποφάσεων / νόμων κτλ, με άξονα τι εξυπηρετεί το αφήγημα που προσπαθεί να προβάλλει κάθε φορά. Παράδειγμα αυτού είναι η διαφορετική ερμηνεία των αποφάσεων των Υπουργείων Περιβάλλοντος, αλλά και των μελετών που έχουν εκπονηθεί πάνω στη διαχείριση του πληθυσμού του ελαφιού Πλατώνι. 

Στόχος η στήριξη για άλλη μια φορά των αποφάσεων της προηγούμενης σύνθεσης του Περιφερειακού Συμβουλίου (μέχρι το 2023), για δημιουργία ΠΕΝΤΕ πάρκων φιλοξενίας των ελαφιών στη Ρόδο. Και ας τεκμηριώθηκε μέσα στις υπάρχουσες μελέτες και σε έγγραφα του Υπουργείου ότι ποτέ δεν προτάθηκε η δημιουργία πάρκων. Αντίθετα ως προληπτικό μέτρο προτάθηκε η επιδότηση των γεωργών για εγκατάσταση κατάλληλων περιφράξεων στα αγροτεμάχιά τους).

 Με αντίστοιχο τρόπο έγινε η προσπάθεια να πειστεί το σώμα, ότι οι δομές υγείας των νησιών της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου είναι άρτια στελεχωμένες, βάση των Πινάκων του Υπουργείου Υγείας. Το σώμα λοιπόν… πείστηκε ότι ΔΕΝ υπάρχει υποστελέχωση και ότι όλοι οι νησιώτες και οι νησιώτισσες λάθος αναφέρουν ως κύριο πρόβλημα της καθημερινότητας τους τα υποστελεχωμένα νοσοκομεία, Ιατρεία και Κέντρα Υγείας. Γι αυτό μάλλον (!), υπερψηφίστηκε (ΟΧΙ από τους «Ανοιχτούς Ορίζοντες στο Νότιο Αιγαίο» βέβαια! ) η πρόθεση της Περιφερειακής αρχής να διεκδικήσει από το Υπουργείο Υγείας την αρμοδιότητα διαχείρισης της Πρωτοβάθμιας Υγείας (Περιφερειακών Ιατρείων), ως ΜΟΝΗ περιφέρεια που μπορεί να διεκπεραιώσει τέτοιο δύσκολο πόνημα, με τη «δικαιολογία» της Νησιωτικότητας.

 Σα να μην αφορά η νησιωτικότητα και άλλες νησιωτικές περιοχές όπως το Βόρειο Αιγαίο και τα Ιόνια Νησιά. Σα να μην ήταν αρκετό το φιάσκο της διεκδίκησης αποκλειστικά από την περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου του Τέλους Ανθεκτικότητας στην κλιματική κρίση (κατά 75%). Τώρα κόπτεται για τα κεκτημένα δικαιώματα της Νησιωτικότητας, όταν συστηματικά υποτιμά και απαξιώνει το Μεταφορικό Ισοδύναμο.
Αυτό που έγινε επίσης ξεκάθαρο από την τελευταία συνεδρίαση (στις 25/4/2023) είναι ότι δεν απαντιόνται οι ερωτήσεις που τίθενται. Ως παράταξη δεν είχαμε δικαίωμα να κάνουμε διευκρινιστική ερώτηση «γιατί το ερώτημα μας ήταν μεγάλο».

 Δε μπορέσαμε λοιπόν να εκμαιεύσουμε την απάντηση στο ερώτημα : «αφού το Περιφερειακό Συμβούλιο, ως ανώτατο όργανο λήψης αποφάσεων δε είχε γίνει κοινωνός των προθέσεων, στόχων, πόρων, σχεδιασμού, προγραμματισμού του The Rhodes Co-Lab, πώς πάρθηκαν οι αποφάσεις της έστω μικρής από ιδίους πόρους χρηματοδότησης του, της μεγαλεπήβολης στοχοθεσίας του;» Κυρίως όμως δεν πήραμε ολοκληρωμένη απάντηση αναφορικά με το «ΠΩΣ, ΠΟΙΟΣ και με ΠΟΙΑ κριτήρια πήρε την απόφαση να επιλεγεί για εταίρος της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου μια εταιρεία όπως η TUI Group;».

 Περιμέναμε ότι σε αντιστοιχία με τη διαδικασία υλοποίησης άλλων project – όπως αυτό της Γαστρονομικής Πρωτεύουσας-, η ΠΝΑΙ θα είχε συμπράξει με σπουδαία Πανεπιστημιακά Ιδρύματα και άλλους επιστημονικούς φορείς με πολύχρονη θεωρητική, ερευνητική και πρακτική εμπειρία σε θέματα αειφορίας και βιωσιμότητας τουρισμού (όπως το Πανεπιστήμιο Αιγαίου, το Ιόνιο Πανεπιστήμιο, το Εργαστήριο Τοπικής και Νησιωτικής Ανάπτυξης, το Παρατηρητήριο Βιώσιμου Τουρισμού Αιγαίου). Ακούσαμε ότι δεν επιλέξαμε την TUI αλλά αυτή μας επέλεξε, ενώ όλοι γνωρίζουν ότι η συγκεκριμένη εταιρεία ως έκπτωτη του θρόνου της βρήκε την Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου ως σανίδα σωτηρίας…. 

Επίσης είναι γνωστό και πρόσφατα εκφράστηκε από επίσημα χείλη στο περιθώριο του FORUM τουρισμού, ότι «όπου επεμβαίνει η TUI, καταστρέφεται ο Προορισμός». Μήπως το τι έγινε στο Φαληράκι μας θυμίζει κάτι; Ένας προορισμός – προϊόν όπως αυτός της ΡΟΔΟΥ, χρειάζεται ΜΙΑ εταιρεία (που επιβάλει το All Inclusive και έχει στο επίκεντρο τη δική της κερδοφορία και προβολή ) να καθορίζει τον αναπτυξιακό μετασχηματισμό του νησιού (τα άλλα νησιά; ) σε βιώσιμο και ανθεκτικό; Μήπως υπάρχει ένα ενδιαφέρον παρασκήνιο, το οποίο θα ήταν σημαντικό να αποκαλυφθεί ;
Περιμένουμε με αγωνία λοιπόν αυτή την ειδική συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου που εξαγγέλθηκε, στο οποίο θα γίνουμε κοινωνοί όλων των κινήτρων, παραγόντων, πυλώνων του περίηφημου «The Rhodes Co-Lab. Sustainable Destination», για να μη μείνουμε με την εντύπωση που περιγράφηκε από τα χείλη του Περιφερειάρχη, ότι δηλαδή κατά τη βάφτιση του αποκαλύφθηκε ένα σημάδι, ένα σχήμα. Αυτό της TUI.
ΥΓ. Δεν πέρασε απαρατήρητη η διαρροή προσωπικών δεδομένων των μελών του Περιφερειακού Συμβουλίου, για την οποία κάποιοι πρέπει να λογοδοτήσουν ! Εν καιρώ !
Από το Γραφείο τύπου
27/4/24

Πηγή : https://www.logotypos.gr/

to synoro blog

Καιρός Πάσχα: Μεγάλη Εβδομάδα με θερμοκρασία 28 βαθμούς κελσίου

Από καλό καιρό θα συνοδεύεται η Μεγάλη Εβδομάδα, σύμφωνα με τα όσα αναφέρουν οι μετεωρολόγοι.

Σύμφωνα με την ΕΜΥ, στην αρχή της Μεγάλης Εβδομάδας, τη Μεγάλη Δευτέρα ο καιρός θα είναι γενικά αίθριος με λίγες τοπικές νεφώσεις στα ανατολικά ηπειρωτικά, τις Κυκλάδες και τη βόρεια Κρήτη.

Οι άνεμοι θα πνέουν στα δυτικά ανατολικοί βορειοανατολικοί 4 με 6 και στα ανατολικά βόρειοι βορειοανατολικοί 5 με 7 και τοπικά, κυρίως στο Αιγαίο, 8 μποφόρ.

Η θερμοκρασία θα σημειώσει μικρή άνοδο στα δυτικά και βόρεια ηπειρωτικά.

Την Μεγάλη Τρίτη ο καιρός θα είναι επίσης αίθριος στις περισσότερες περιοχές. Στην Κρήτη προβλέπονται νεφώσεις παροδικά αυξημένες με πιθανότητα για τοπικές βροχές ή όμβρους.

Οι άνεμοι θα πνέουν στα δυτικά ανατολικοί 4 με 5 και στα ανατολικά βόρειοι 6 με 8 μποφόρ.

Η θερμοκρασία δεν θα σημειώσει αξιόλογη μεταβολή.

Για την Μεγάλη Τετάρτη προβλέπονται

Αραιές νεφώσεις πρόσκαιρα πυκνότερες το πρωί στα δυτικά και από τις μεσημβρινές ώρες στα ανατολικά.

Οι άνεμοι θα είναι στα δυτικά ασθενείς, ενώ στα ανατολικά θα πνέουν από βόρειες διευθύνσεις 4 με 6 και τοπικά στο Αιγαίο 7 μποφόρ.

Η θερμοκρασία θα σημειώσει μικρή πτώση.

Η πρόγνωση Τσατραφύλλια για την Μεγάλη Εβδομάδα

Ο μετεωρολόγος Γιώργος Τσατραφύλλιας δίνει τις πρώτες μετεωρολογικές προβλέψεις για την πορεία του καιρού τη Μεγάλη Εβδομάδα.

Το Σάββατο του Λαζάρου αναμένεται συννεφιά και θερμοκρασία έως 25 βαθμοί Κελσίου.

Την Κυριακή των Βαΐων θα υπάρξει άνοδος της θερμοκρασίας και ηλιοφάνεια. Τα θερμόμετρα θα φτάσουν τους 28 βαθμούς Κελσίου.

Τη Μεγάλη Δευτέρα θα υπάρξει λίγη σκόνη και θερμοκρασία στους 27 βαθμούς Κελσίου.

Τη Μεγάλη Τρίτη ο καιρός θα είναι παρόμοιος με κάποιες μπόρες στα ορεινά.

Τη Μεγάλη Τετάρτη θα σημειωθούν λίγες ψιχάλες και η θερμοκρασία θα είναι στους 26 βαθμούς Κελσίου.

Τη Μεγάλη Πέμπτη η θερμοκρασία θα φτάσει στους 28°C.

Η πρώτη εκτίμηση για Μεγάλη Παρασκευή, Μεγάλο Σάββατο και Κυριακή του Πάσχα είναι πως ο καιρός θα είναι βροχερός και θα σημειωθεί πτώση τη θερμοκρασίας.

Πηγή:newsit.gr

ΦΩΤΟNikolas Farianos

Πηγή : 

to synoro blog

Αυτό που έγινε στη Μήλο πρέπει να γίνει ο κανόνας των νησιών


Η Μήλος έχει κερδίσει τις εντυπώσεις στις διεθνείς αναφορές κι αυτό δημιουργεί ανάγκη επαγρύπνησης για την προστασία του νησιού.
Αν υπάρχει ένα νησί που έχουμε ακούσει περισσότερο σε διεθνή αφιερώματα σε αυτό το διάστημα 4 μηνών περίπου του 2024, είναι η Μήλος. Για την ακρίβεια, ξεκίνησε από το φινάλε του 2023 και συνεχίζει ακάθεκτο να κερδίζει τις εντυπώσεις στους travel bloggers και στα ταξιδιωτικά (και όχι μόνο) έντυπα.

ΓερμανοίΑυστραλοί και πολλές εθνικότητες ακόμα, έχουν βάλει στο μάτι φέτος το νησί της Μήλου για να κάνουν σχετικά οικονομικές διακοπές, χωρίς να ταλαιπωρούνται για κανένα δίωρο στον ήλιο μέχρι να βρουν μια ξαπλώστρα, μια ομπρέλα, λίγο χώρο τέλος πάντων για να κάτσουν στις παραλίες, όπως θα συμβεί σε άλλα νησιά.

Επειδή όμως τέτοια προβολή, είναι λογικό να φέρνει και τα μάτια επενδυτών και να γίνονται κινήσεις για να ανεγερθούν ξενοδοχειακές μονάδες, στο νησί είναι σε κατάσταση ετοιμότητας για να φροντίσουν να μην αλλοιωθεί ο χαρακτήρας του, το φυσικό περιβάλλον, η πολεοδομική του ταυτότητα, η κουλτούρα του, η ουσία του. Το έχουμε δει να συμβαίνει σε άλλα νησιά και με τον αριθμό επενδύσεων που γίνονται στη χώρα και θα γίνουν τα επόμενα χρόνια, η αυστηρότητα πρέπει να είναι στο υψηλότερο δυνατό επίπεδο.Προσφάτως, όπως διαβάζουμε στο milosvoice.gr, σε συνεδρίαση της Επιτροπής Περιβάλλοντος Μήλου, δόθηκε εντολή στον δήμαρχο του νησιού να προχωρήσει σε 3 κινήσεις που θα θέσουν τις βάσεις διασφάλισης του φυσικού και πολεοδομικού πλούτου.

  • Να ζητήσει από τον υπουργό Περιβάλλοντος την άμεση έγκριση του Σχεδίου Χωρικής και Οικιστικής Οργάνωσης Ανοιχτής Πόλης (ΣΧΟΑΠ), που ήδη έχει υποβάλει.
  • Να ανατεθεί σε νομικούς και τεχνικούς συμβούλους ο έλεγχος των οικοδομικών αδειών και να προσφύγει, αν χρειαστεί, στη Δικαιοσύνη με αίτημα την αναστολή εργασιών και αναστολή της σχετικής υπουργικής απόφασης όσον αφορά σε ανεγέρσεις μεγάλων τουριστικών μονάδων, που είναι ασύμβατες ως προς το μέγεθος ή και των χωροθέτηση τους σε περιοχές ιδιαίτερου κάλους που, λόγω κενού στη νομοθεσία, επιτρέπουν μια τέτοια ευκαιριακή εκμετάλλευση.
  • Να περιφρουρούνται με εσωτερικό κανονισμό μέσω των υπηρεσιών του Δήμου και της Επιτροπής οι πολεοδομικοί και περιβαλλοντικοί κανονισμοί και εγκρίσεις, όπως έχει προτείνει η μηχανικός κα Σοφία Βαμβούνη, για να προστατεύονται έτσι οι οικισμοί στο νησί και να μην υπάρχουν φαινόμενα αυθαίρετων κατασκευών και παραποιήσεων του φυσικού ανάγλυφου.

Εκκινώντας από το περσινό κίνημα της πετσέτας, που ξεκίνησε στην Πάρο και έφτασε στη Νάξο και άλλα νησιά, βλέπουμε κινήσεις, σε μικρή κλίμακα προς το παρόν, που δείχνουν ότι είναι αναγκαίο να παρατηρούμε διαρκώς το πώς εξελίσσονται οι επενδύσεις στα νησιά, αν εναρμονίζονται με τον χαρακτήρα που έχει κάθε νησί, αν σέβονται το φυσικό περιβάλλον, αν φροντίζουν να το τονώσουν και να το αναδείξουν. Γιατί δεν είναι αρκετό απλά να το σέβονται, πρέπει και να επενδύουν σε αυτό.Η Μήλος έχει αρκετό φυσικό πλούτο, και έδειξε τον δρόμο για τον αγώνα προστασίας. Φυσικά, χωρίς την αντίστοιχη πεποίθηση και πρόθεση από τις τοπικές αρχές, τίποτα δεν θα γίνει πράξη.

Πηγή : https://www.intronews.gr/

to synoro blog

Σύλλογος Εργαζομένων Νοσοκομείου Σύρου: Χωρίς ελικόπτερο και πάλι το νησί


Την απουσία για άλλη μία φορά του ελικοπτέρου του ΕΚΑΒ από την πτητική βάση του νησιού, καταγγέλλει με ανακοίνωσή του ο Σύλλογος Εργαζομένων του νοσοκομείου Σύρου.

Ο Σύλλογος ζητά την άμεση επιστροφή του ελικοπτέρου, καθώς και την άμεση στελέχωση της υγειονομικής μονάδας, ενόψει και της καλοκαιρινής περιόδου, δηλώνοντας χαρακτηριστικά ότι οι πολίτες των νησιών, δεν είναι πολίτες β' διαλογής.

Η καταγγελία

"Με μεγάλη μας έκπληξη ενημερωθήκαμε ότι το ελικόπτερο εδώ και μία εβδομάδα περίπου, απουσιάζει πάλι από την πτητική βάση της Σύρου. Μία εβδομάδα πριν το Πάσχα η πρωτεύουσα του νομού των Κυκλάδων, με το μοναδικό δευτεροβάθμιο νοσοκομείο υποστελεχωμένο και χωρίς ελικόπτερο, Καταγγέλλουμε την προχειρότητα με την οποία αντιμετωπίζουν οι αρμόδιοι, την υγεία των πολιτών των νησιών μας.

Ζητάμε άμεσα την ενίσχυση του νοσοκομείου μας εν όψη της καλοκαιρινής περιόδου και την επιστροφή του ελικοπτέρου στη βάση του! Οι πολίτες των νησιών δεν είμαστε πολίτες β' διαλογής!"

Πηγή : https://www.koinignomi.gr/

to synoro blog

Ινστιτούτο Αρχιπέλαγος: Εκπαίδευση Μαθητών στην Εφαρμοσμένη Περιβαλλοντική Προστασία


Καθ’ όλη τη διάρκεια του χειμώνα και την άνοιξης στο Ινστιτούτο Αρχιπέλαγος συνεχίζουμε τόσο δια ζώσης, όσο και διαδικτυακά, δραστηριότητες περιβαλλοντικής εκπαίδευσης και ευαισθητοποίησης με δημοτικά, γυμνάσια και λύκεια από όλη την Ελλάδα.

Στόχος μας είναι, μεταφέροντας την εμπειρία μας από την έρευνα πεδίου και τη μελέτη των ειδών του Αιγαίου επί 25 χρόνια, να συμβάλουμε στην κάλυψη του μεγάλου κενού της περιβαλλοντικής εκπαίδευσης που έχει το σχολικό πρόγραμμα, αλλά και να εμπνεύσουμε τα παιδιά να γνωρίσουν και να αγαπήσουν τη φύση που τους περιβάλλει. Είναι σημαντικό να συνειδητοποιήσουν τα νέα παιδιά, αλλά και όλοι μας, ότι η επιβίωση της άγριας ζωής και η επιβίωση του ανθρώπου είναι άρρηκτα συνδεδεμένες.

Το ερώτημα όμως που θα έπρεπε να μας απασχολεί όλους είναι το πώς τελικά μπορεί να καλυφθεί αυτό το πραγματικά τεράστιο κενό γνώσης, όταν στη σχολική ύλη ακόμα και σήμερα δεν υπάρχει ούτε ένα μάθημα ή βιβλίο, αλλά ούτε εκπαιδευμένοι δάσκαλοι και καθηγητές που να μπορούν να διδάξουν τα θέματα που σχετίζονται με το φυσικό περιβάλλον και την προστασία του.


Ως αποτέλεσμα παραμένει η τεράστια άγνοια για τη βιοποικιλότητα – δηλαδή για τα χιλιάδες είδη με τα οποία συνυπάρχουμε και αλληλεπιδρούμε σε καθημερινή βάση – ιδίως εκτός των πόλεων. Παραμένουμε λοιπόν ευάλωτοι απέναντι σε όλα αυτά τα είδη που βρίσκονται γύρω μας, τα οποία όμως κινδυνεύουν και αυτά από τους ανθρώπους, καθώς δεν κατανοούμε το πώς μπορούμε να συνυπάρξουμε.Αντίστοιχα αγνοούμε το πώς θα επιβιώσουμε με τις νέες συνθήκες που διαμορφώνονται λόγω της κλιματικής αλλαγής. Μία πραγματικότητα που δεν συνειδητοποιούμε, αλλά συχνά χρησιμοποιείται ως εκβοφισμός ή ως δικαιολογία για να καλυφθούν όλα όσα δεν γίνονται διαχρονικά για την προστασία του περιβάλλοντος


Ο πανικός και η ανασφάλεια που εκφράζεται από πολίτες και μεγεθύνεται από τα ΜΜΕ, αναφορικά με «επικίνδυνα» ή «ανθρωποφάγα!!» φίδια, αράχνες, καρχαρίες, μέδουσες ή ακόμα και τις θαλάσσιες ανεμώνες κλπ. είναι απόρροια αυτού του τεράστιου κενού γνώσης και αντίληψης.Διαχρονικά και διακομματικά, ενώ τα υπουργεία παιδείας αλλάζουν ηγεσίες, αγνοούνται επιδεικτικά τα θέματα περιβάλλοντος. Αυτά δεν θεωρούνται ως προτεραιότητα ούτε από την πλειονότητα των εκπαιδευτικών οι οποίοι δεν τα συμπεριλαμβάνουν στις διεκδικήσεις τους, ενώ εμείς οι υπόλοιποι πολίτες συνεχίζουμε να επιλέγουμε το ρόλο του παθητικού θεατή όλων των παραπάνω.


Πηγή : https://cycladesopen.gr/

to synoro blog

27 Απρ 2024

Ξεκίνησε από τη Σέριφο η δράση "Αφηγήσεις στα Κύματα" με την υποστήριξη του Ιδρύματος Ιωάννη Φ. Κωστοπούλου


Η δράση "Αφηγήσεις στα Κύματα" με την υποστήριξη του Ιδρύματος Ιωάννη Φ. Κωστοπούλου, θα πραγματοποιηθεί σε 5 Κυκλαδονήσια. Ξεκίνησα από τη Σέριφο το νησί του γιατρού Θανάση " Athanasios Kontaris και παιδικού φίλου τον οποίον συνάντησα μόλις έφτασα στο νησί. Πόσα χρόνια είχαμε να βρεθούμε , έμοιαζε σαν να ήταν χθές. Ο Θανάσης μετέδωσε την αγάπη του για τη Σέριφο και σε εμένα όλα αυτά τα χρόνια!

Πρώτη φορά στο νησί σας το πανέμορφο με τις εξαίρετες φίλες του Συλλόγου Σύλλογος Γυναικών Σερίφου Η Ανδρομέδα.
Σας ευχαριστώ για τον πολύτιμο χρόνο σας! Την υπέροχη Ναταλία !! Natalia Paraschou Νομίζω πως γνωριζόμαστε χρόνια !!
Την εξαίρετη κ. Isidora Galanou, πρώην Αρχαιοφύλακα του Αρχαιολογικού Μουσείου Σερίφου, Αναπληρώτρια Γραμματέα του Συλλόγου Γυναικών Σερίφου Η Ανδρομέδα και ιδρυτικό μέλος του συλλλογου από το 2002! Η αγαπητή Ισιδώρα ήταν η οδηγός μου, ξεναγός και αστείρευτη πηγή γνώσεων. Λατρεύει τη Σέριφο και την ιστορία της και πολλές φορές συγκινηθήκαμε οι δυό μας!
Περπατήσαμε απίστευτα και η ίδια επέμενε να με ευχαριστήσει που ενώ ταλαιπωριόταν με ένα επίμονο βήχα τον αψήφησε, συνεχίζοντας!! Οι ώρες που περάσαμε μαζί θα μου μείνουν αξέχαστες. Τα γέλια και μόνο αγαπημένη Ισιδώρα φτάνουν!!
Ευχαριστώ από καρδιάς το Kalami Suites, στο Λιβάδι Σερίφου και την κ. ΜαρίαΛιβανίου για την φιλοξενία, την ξενάγηση στο Λαογραφικό Μουσείο Σερίφου και τη διοργάνωση του προγράμματός μου. Η αγαπητή Μαρία πρόεδρος του Συλλόγου Γυναικών Σερίφου Η Ανδρομέδα, Καλοσυνάτη και πάντα πρόθυμη συνέβαλε τα μέγιστα στη διαμονή μου!
Ο κήπος του συγκροτήματος έχει χώρο μελέτης με βιβλιοθήκη μες το πράσινο και τις αγριολεβάντες!! Μοναδική θέα και εμπειρία!!
Εις το επανειδείν μιας και έχουμε πολύ δουλειά μαζί με το Σύλλογο Γυναικών Σερίφου Η Ανδρομέδα, με καταγραφές που αφορούν την Πολιτιστική παράδοση του νησιού.
Σας ευχαριστώ για την εμπιστοσύνη και την αγάπη σας! Ναστε πάντα καλά!!

Από την αγαπημένη Σέριφο το νησί των Δυτικών Κυκλάδων την Πέμπτη 25/4/2024 πραγματοποιήθηκε η δράση "Αφηγήσεις στα Κύματα", με την υποστήριξη του ιδρύματος Ίδρυμα Ιωάννου Φ Κωστοπούλου / The J F Costopoulos Foundation, η οποία τελεί υπό τη αιγίδα του Δήμου Κιμώλου Δήμος Κιμώλου και υπό την αιγίδα του Δήμου Σερίφου Δήμος Σερίφου!
Η δράση μας δεν θα γινόταν πραγματικότητα χωρίς την συμβολή των γυναικών ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΓΥΝΑΙΚΩΝ ΣΕΡΙΦΟΥ "Η ΑΝΔΡΟΜΕΔΑ" . Μοιράστηκαν Δωρεάν αντίτυπα του βιβλίου μας "Ένας μικρός Κιμωλίστας" Κιμωλίστες- Εθελοντική Ομάδα Κιμώλου & #weavingwavespublications

👧🙆‍♂️

Συζητήσαμε με τα παιδιά όλων των τάξεων του Δημοτικού Σχολείου Σερίφου από τα παιχνιδιάρικα πρωτάκια μέχρι τα παιδιά της ΣΤ τάξης για την Κίμωλο το σμαραγδένιο νησί μας, τους ανθρώπους της, γνωρίσαμε την Πολύαιγο και τις ομορφιές της!
Ήταν μια μοναδική εμπειρία να ακούω από τα πρωτάκια για το ταξίδι τους στην Κίμωλο με την Παντόφλα, τις παραλίες οτυ νησιού και το Κάστρο!
Τα παιδιά εκστασιάστηκαν με το βίντεο του Cine Καλησπερίτη και τα πλάνα από τις βραδινές προβολές στις παραλίες του νησιού!
🫶🏡
Ευχαριστώ από καρδιάς τη Διευθύντρια του Δημοτικού Σχολείου Σερίφου, κ. Κέλυ Αδαμίδου το ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΓΟΝΕΩΝ ΚΑΙ ΚΗΔΕΜΟΝΩΝ ΝΗΠΙΑΓΩΓΕΙΟΥ ΚΑΙ ΔΗΜΟΤΙΚΟΥ ΣΧΟΛΕΙΟΥ ΣΕΡΙΦΟΥ και τους εκπαιδευτικούς:
Α’ Τάξη: Καλογιάννη Σοφία, Β΄Τάξη: Κονταξή Μαρία- Ελένη, Γ’ Τάξη: Αθανασούλη Αθανασία
Δ’ Τάξη: Χατζηχρήστου Μαρία, Ε’ Τάξη: Αντώνης Δημήτριος, Στ’ Τάξη: Παχή Βασιλική , Παράλληλη Στήριξη: Ζαχούλη Μιχαέλα Πλιόγκα Μαρία, για την συμβολή τους! https://blogs.sch.gr/dimserif/sch-etos-2023-24/
💞💖🖼🖼

Πολλά ευχαριστώ στην αγαπημένη ζωγράφο κια φίλη εθελόντρια των Κιμωλιστών Eleni Teknopoulou, η οποία συνομίλησε με τα παιδάκια των Α, Β & Γ τάξεων, για το πόσο σημαντικό είναι να ζωγραφίζουμε, πως η ίδια εμπνέεται από το θαλάσσιο πλούτο και τις γοργόνες, την αγάπη της για την Κίμωλο, τις Βάρκες Βιβλιοθήκες
⛵️
(Ανοιχτές Βιβλιοθήκες Κιμώλου), που έχει φιλοτεχνήσει και τα βιβλία!
🌊🌊
🎨🖌🖍

Οι μαθητές και οι μαθήτριες ζωγράφισαν τα ζωάκια οριγκάμι που είχα ετοιμάσει, δελφινάκια, καβουράκια και βρατραχάκια το "Σερίφιο Βάτραχο" από το μύθο του Περσέα!
Υπόσχομαι πως θα σας ξανασυναντήσω και θα συνεχίσουμε να αφηγούμαστε ιστορίες που τα παιδάκια έχουν ακούσει από τους παππούδες και τις γιαγιάδες τους, δίνοντας έτσι ένα μήνυμα ενότητας και ελπίδας πως θα διασωθούν οι παραδόσεις και τα Κυκλαδίτικα χαρακτηριστικά της Σερίφου.
Πηγή : 

Αγαθή Ρόδη 


to synoro blog

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...